به گزارش راهبرد معاصر پرستاران به عنوان گروه پیشقراول نظام سلامت، نقش مهمی در درمان بیماران مختلف دارند و با همکاری جامعه پزشکی به عنوان افراد حاضر در خط مقدم مبارزه با بیماریهای مختلف، فعالیت تاثیر گذاری دارند.
یکی از مطالبات این قشر فعال در حوزه سلامت در طول سالهای گذشته اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری بوده است؛ قانونی که 14 سال در اغما بوده و خواب بلند آن هنوز به بیداری کامل منجر نشده است.
قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری و تعدیل کارانههای پرستاری به صورت طرح نمایندگان مجلس در قالب یک ماده واحده و دوتبصره در تاریخ ۶ تیر ۱۳۸۶ در مجلس شورای اسلامی تصویب و ۱۳ تیر همان سال به تایید شورای نگهبان رسید.
بر اساس ماده واحده این قانون، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف شد استاندارد بستههای خدمات، تشخیصی و درمانی کادر پرستاری موضوع ماده(۱۶) قانون سازمان نظام پرستاری را در همه مراکز بهداشتی و درمانی کشور تعیین و به استناد قانون بیمه همگانی با هماهنگی وزارت رفاه در چهارچوب سرانه مصوب، تعرفه سالانه پس از تصویب شورای عالی بیمه و هیأت وزیران اجرا کند.
بر اساس این قانون کارانه ارائه کنندگان خدمات پرستاری باید بر اساس قانون تعرفهگذاری اجرا شود. مطابق تبصره دو این قانون قرار بود، آیین نامه اجرایی آن با همکاری وزارت بهداشت، وزارت رفاه و سازمان نظام پرستاری تدوین و پس از تایید شورای عالی بیمه خدمات درمانی به تصویب هیأت وزیران برسد و اجرا شود.
اما با وجود تصویب این قانون در سال ۱۳۸۶ در مجلس شورای اسلامی و ابلاغ این قانون، تا سال ۱۳۹۹ اقدام چندانی برای اجرای این قانون انجام نشد و حتی آیین نامه اجرایی آن که مطابق مصوبه مجلس باید ظرف ۶ماه پس از تصویب قانون و در همان سال ۱۳۸۶ تدوین و ابلاغ میشد نیز نوشته نشده بود تا جایی که رهبر انقلاب ۳۰ آذر ۱۳۹۹ در مراسم روز پرستار از مسئولان خواست این قانون را اجرا کنند.
عباس عبادی، معاون پرستاری وزیر بهداشت گفت: قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری سال ۸۶ تصویب شد، اما بستههای خدمتی آن سال ۹۵ تدوین شده و اجرای آن تا ۱۴۰۰ عقب افتاد.
وی افزود: با پیگیریهای انجام شده اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ دستورالعمل نهایی این قانون در هیات دولت تصویب شد و با ارزش سنجی نسبی خدمات پرستاری توسط بیمه، قیمت گذاریها بر اساس بسته خدمتی تدوین و تیرماه ۱۴۰۱ به دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ شد.
معاون پرستاری وزارت بهداشت گفت: همه پرستاران در تمام مقاطع تحصیلی در تمام بخشهای پرستاری، با هر نوع وضعیت استخدامی در همه مراکز درمانی و بیمارستانی در بخشهای دولتی و خصوصی مشمول این قانون تعرفه گذاری هستند.
وی زمان اجرای این قانون را از ابتدای فروردین ماه ۱۴۰۱ اعلام و عنوان کرد: مدل تخصیص سازمانهای بیمه گر برای بستریها ۹۰ درصد و برای سرپایی ۷۰ درصد خواهد بود.
معاون پرستاری وزارت بهداشت در ادامه تصریح کرد: تاکنون ۱۳۴۰ مرکز در سطح کشور برای مراقبت در منزل موافقت اصولی گرفتهاند که کمتر از ۱۱۵۰ مرکز فعال هستند. باید به ازای هر ۵۰ هزار نفر، یک مرکز داشته باشیم، بنابراین نیازمند ۱۷۰۰ مرکز مراقبت در منزل در سطح کشور هستیم.
وی ضمن تاکید بر تخصصی سازی در حوزه پرستاری، افزود: درحال حاضر ۴ هزار و ۲۵۷ کارشناس ارشد پرستاری داریم که ۳۵ درصد آنها در بخشهای غیرتخصصی مشغول به کار هستند.
معاون پرستاری وزیر بهداشت ادامه داد: باید در سازماندهی نیروها بازنگری کنیم تا متخصصان در بخشهای مربوطه جایابی شوند.
عبادی از تاسیس واحدهای آموزش بیمار در ۱۰۰ بیمارستان خبر داده و گفت: باید طی چهار سال آینده ۱۰۵۰ بیمارستان مجهز به این واحدها شوند./فارس